Stipendieboenden

Våra två stipendieboenden, Datja Karl Marx och Krupskajas sovrum, är tänkta för såväl boende som arbete.

Särskilt datjan har alla faciliteter medan sovrummet är en integrerad del av Villa Uljanov vad gäller t.ex. arbete och matlagning. Bägge är också inredda i anläggningens egen stil av kitsch och överlastat sekelskifte och där de 12000 böckerna utgör det sammanhållande elementet i alla utrymmen, inklusive bad och toaletter.

Datja Karl Marx

I den stora lummiga italienska trädgården ligger Datja Karl Marx. Här finns en dubbelsäng, skrivbord, två läsfåtöljer, ett eget litet kök samt badrum med bad, dusch, bidé, toalett samt egen tvättmaskin. Inredningen är i samma lätt kitschigt överlastade sekelskiftesstil som övriga Leninlands byggnader. Från sängen har man utsikt över trädgården, där datjan har en egen vrå. Litteraturen i Datja Karl Marx skiljer sig från övriga rum i Leninland, då den består av böcker man som stipendiat kan behålla någon volym av om man vill.

Klicka på bilden för fler bilder

Krupskajas sovrum

Detta boende finns på andra våningen inne i Villa Uljanov och vägg i vägg ligger villans stora badrum med bad, dusch och toalett. Detta sovrum liksom alla husets rum har bokklädda väggar och en pampig jugendsäng 200×140, dvs en relativt smal dubbelsäng men rummet har plats också för våra bekväma extrasängar. Bor man i detta gästrum lagar man sin mat och kokar sitt kaffe en trappa ned i villans stora kök och har skrivbordsplats i det angränsande biblioteket med utsikt över Kattegatt. Nedanför fönstret vid sängen står i trädgården Susanna Arwins ikoniska ”Tantfulness”, ett konstverk bestående av 18 tanter i betong, formerade som den kinesiska terrakottaarmén, en av turister och varbergsbor ständigt beundrad och fotograferad skulpturgrupp.

Klicka på bilden för fler bilder