Bli stipendiat i Leninland

Nu finns möjligheten att bli författarstipendiat i en kulturell frizon för skribenter med hjärtat till vänster.

Fritt tänkande i stimulerande miljö

I januari 2023 öppnade Stiftelsen Leninland med Villa Uljanov och Datja Karl Marx sin verksamhet i Varberg. Det är hotellägaren och initiativtagaren till Jan Myrdals stora pris – Leninpriset, Lasse Diding, som skapat denna kulturella frizon för fritt tänkande författare och journalister på vänsterkanten. Hit kan man komma för att i stimulerande miljö arbeta och vila under perioder om 2 till 4 veckor och alltid med ankomst och avresa på söndagar. I nuläget finns 2 stipendiatboenden, den friliggande Datja Karl Marx samt Krupskajas sovrum som ligger i Villa Uljanov, med möjlighet att bo 1–2 personer i vardera.

Krupskajas sovrum i Villa Uljanov.

Vad är Leninland?

Leninland är ett slags kulturell frizon för författare och journalister och består av flera fristående villor och datjor, där det utöver gästrummen också finns gemensamma utrymmen i form av bibliotek, kök, musiksalong, trädgårdsbar, biljard, bordtennisrum och lusthus för meditation och nikotin. Den stora Villa Uljanov är Leninlands hjärta och här finns huvuddelen av alla gemensamhetsytor. Det är här vi äter, musicerar och diskuterar. Villan är byggd som grosshandlarvilla 1925 året efter Lenins död och ritades av den välkände arkitekten Allan Berglund som också ritade Varbergs vackra varmbadhus. Hela anläggningen i italiensk stil omges av sin stora lummiga trädgård och ligger på en klippa mot havet inne i centrala Varberg med vidunderlig utsikt över Kattegatt och Varbergs fästning.

Villa Uljanov i vinterskrud.

Hur blir man stipendiat?

För att ha möjlighet att bli stipendiat skickar du en ansökan med en kortare redogörelse för vad du hittills skrivit och jobbat med och dessutom några ord om vilket/vilka skrivprojekt du önskar jobba med i Leninland. Självklart har du ingen redovisningsplikt för dessa dina projekt, men vi hoppas ändå att du vill berätta om ditt skrivande på den gemensamma middag vi brukar anordna. Vi önskar skapa en miljö med möjlighet för såväl arbete i enskildhet som med vissa inslag av social/kulturell samvaro, en avvägning som styrs helt av stipendiaterna själva. Valet av stipendiater görs av stiftelsens ansvariga.

Voljärbaren i Villa Uljanovs trädgård.

Kostnader och annat praktiskt

Alla stipendiater och eventuella medföljande betalar 100 kronor per dag för sin vistelse och detta betalas senast två veckor före ankomst. Då ingår fria sängkläder/handdukar och frukost. Efter avslutad vistelse står man dock för noggrann städning av det egna boendet. För en låg avgift kan man dessutom nyttja Leninbadet på Hotell Gästis och Hemingways bad på Hotell Havanna eller utan kostnad besöka och arbeta i det av Jan Myrdalsällskapet ägda Jan Myrdalbiblioteket med sina 50 000 böcker. Allt detta ligger inom bekvämt promenadavstånd och det finns också möjlighet att låna cyklar.

Bra att känna till om man är pälsdjursallergiker är att det bor en katt i Villa Uljanov.

I Datja Karl Marx finns allt man behöver för självhushåll.

Ansökan

Ansökan för 2024 är nu stängd, men ibland får vi återbud så det går bra att höra av sig till oss under 2024 med en förfrågan om eventuella lediga veckor.

Skicka din ansökan med tre rangordnade alternativ med förslag om period du önskar bo i Leninland och bifoga redogörelsen för ditt skrivande. För de tre alternativen måste exakt ankomst- respektive avresedatum (ankomst och avresa sker endast söndagar, med ankomst kl. 15-17) anges för att ansökan ska beaktas. Observera att det för 2025 endast går att ansöka för 12 januari till 1 juni och 31 augusti till 14 december. Ange även mejladress, hemadress, mobilnummer samt om du kommer själv eller har med dig någon. Ansökningarna för vistelser under 2025 ska vara oss tillhanda senast 30 november.

Adress:
Stiftelsen Leninland
Slottsgatan 18
432 44 Varberg

E-post:
info@leninland.se

Vi tar emot intresseanmälningar via såväl snigelpost som mejl!

Välkommen med din ansökan!

Lasse Diding i Leninlands lusthus.